Het nut van muziekles

Vandaag de dag kijken/luisteren duizenden mensen online naar instructie-filmpjes waarin hun iets aangeleerd wordt alvorens ze besluiten om bij een muziekdocent lessen te gaan volgen. Het voordeel is duidelijk: het kost niks en het is leuk. Doch is het risico heel groot dat je dan uiteindelijk teveel op je gehoor gaat spelen waardoor je niet meer het nut inziet om noten te gaan leren lezen. Helaas (of gelukkig) kom je dan op een gegeven moment iemand in je leven tegen die jou liedjes veel beter/mooier kan spelen, maar dat zijn/haar liedjes veel te moeilijk blijken om 'zomaar even' na te spelen op je gehoor. Veel mensen blijven dan in dat stadium 'hangen' en vinden het dan moeilijk om de discipline op te brengen om alsnog noten te gaan leren lezen (en een goede techniek aan te leren) want dan moeten ze weer helemaal 'terug naar af' hetgeen ze zullen ervaren als 'een achteruitgang' (terwijl dat juist niet zo is). Lessen volgen van een professionele goede muziekdocent is daarom in een vroeg stadium al aan te bevelen, tenminste als je direct vanaf het begin wilt leren hoe je op de juiste manier een muziekinstrument moet bespelen. Vooral bij kinderen want daarvan weet je als ouder nog niet of het later de grootste passie van je kind gaat worden. De docent speelt hierin een belangrijke rol.

Indien je het jezelf wilt aanleren is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je dan waarschijnlijk slechts een 'gemiddeld' niveau zal behalen met daarbij het risico dat je het verkeerd aanleert (het afleren is veelal moeilijker dan aanleren). Daarnaast loop je door het 'doe-het-zelven' een grote kans dat je uiteindelijk alleen maar de dingen gaat doen waar je aanleg voor hebt in plaats van dat je vaardigheden gaat ontwikkelen waarin je van nature minder goed bent. Een goede docent corrigeert jou, peilt jou prestaties, geeft structuur, tips en heeft beter inzicht in welk lesmateriaal voor jou het beste is. Tot slot is het natuurlijk veel gezelliger en motiverender om les te krijgen van een inspirerende docent i.p.v. dat je in je eentje zit te ploeteren. Ook kan het fijn zijn om zo af en toe 'een stok achter de deur' te hebben.

Zoek jij nog een muziekleraar? Misschien kunnen we je helpen met het vinden van een goede docent in jou buurt. 

  Coert Huijsman Coert Huijsman Meer informatie
Boelo Klat Boelo Klat Meer informatie
Brigitte van Brederode (Muziekinstituut van Brederode) Brigitte van Brederode (Muziekinstituut van Brederode) Meer informatie
Dimitar Dimitrov Dimitar Dimitrov Meer informatie
Else Marijke Schot Else Marijke Schot Meer informatie
Esther Rijnveld Esther Rijnveld Meer informatie
Felix Degenaar Felix Degenaar Meer informatie
Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen Meer informatie
Hanne van den Broek Hanne van den Broek Meer informatie
Harvey Mercera Harvey Mercera Meer informatie
Hille Topper Hille Topper Meer informatie
Ineke Venhuizen Ineke Venhuizen Meer informatie
Inez Heijkoop Inez Heijkoop Meer informatie
Jan Meiborg / Meiborg producties Jan Meiborg / Meiborg producties Meer informatie
Jasper Blokzijl Jasper Blokzijl Meer informatie
Joelle Doll Joelle Doll Meer informatie
Karen Versloot Karen Versloot Meer informatie
Liesbeth Hinderdael Liesbeth Hinderdael Meer informatie
Margo Amse Margo Amse Meer informatie
Maria Janecka Maria Janecka Meer informatie
Marjon Geldof Marjon Geldof Meer informatie
Mw. S.A. Terpougova Svetlana Mw. S.A. Terpougova Svetlana Meer informatie
Nana Tchikhinashvili Nana Tchikhinashvili Meer informatie
Nanke Flach Nanke Flach Meer informatie
Nynke Eekhof Nynke Eekhof Meer informatie
Roelof Oostmeijer Roelof Oostmeijer Meer informatie
W.J. (Willemien) Feenstra W.J. (Willemien) Feenstra Meer informatie